Vorig jaar kreeg één op de vijf Nederlanders te maken met onverwacht hoge zorgkosten. Bijna een kwart van deze groep gaf aan dat ze de rekening moeilijk konden betalen. Hoe voorkom je dat je verrast wordt door zorgkosten die niet worden gedekt vanuit je basisverzekering? Dit is waar je op moet letten.
Eigen risico
In 2019 moest 8% van de Nederlanders ruim 750 euro aan zorgkosten ophoesten. De grootste boosdoener is het vrijwillig eigen risico of de eigen bijdrage: als je niet weet wanneer dit van toepassing is, kun je achteraf ontdekken dat je een rekening uit eigen zak moet betalen. Zo kan een kort belletje met een medisch specialist oplopen tot maar liefst 135 euro.
Wanneer moet je zorg van je eigen risico betalen?
Elke zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico van 385 euro. De zorgverzekeraar dekt je zorgkosten pas als je door je eigen risico heen bent. Dit geldt ook voor zorg die vergoed wordt vanuit je basisverzekering. Je kunt je eigen risico vrijwillig verhogen in stappen van 100 euro, naar maximaal 885 euro. Dit kan voordelig zijn, want hoe hoger je eigen risico, hoe minder zorgpremie je betaalt. Maar het kan ook akelig duur uitpakken, want een hoger risico houdt ook in dat meer zorgkosten voor eigen rekening zijn. Het is dus alleen voordelig als je zorgkosten doorgaans maximaal 385 euro bedragen.
Nederlanders worden het vaakst verrast door zorgkosten voor medicijnen, medische hulpmiddelen, tandheelkunde, ziekenhuiszorg en fysiotherapie.
Uitzonderingen
Er is echter ook zorg waar je nooit eigen risico voor hoeft te betalen en die dus altijd vanuit je basisverzekering gedekt wordt. Dit geldt voor:
- Een bezoek aan je eigen huisarts of de huisartsenpost
- Kraamzorg of verloskundige zorg
- Controle na orgaandonatie
- Zorg uit je aanvullende verzekering (indien je deze hebt)
Voor vrijwel alle andere zorg moet je dus wel eerst eigen risico betalen, waaronder medicijnen, spoedeisende hulp en ambulanceritten.
Eigen bijdrage
Naast je eigen risico kan er in sommige gevallen ook sprake zijn van een eigen bijdrage. Zoals bij het afnemen van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld. In dat geval moet je soms zowel een eigen risico als een eigen bijdrage betalen.
Informeer vooraf
Ga je gebruik maken van zorgverlening of (nieuwe) medicatie? Loop dan eerst bij je zorgverzekeraar na hoeveel eigen risico er nog open staat. Als je dit hebt opgemaakt, worden je kosten waarschijnlijk gedekt, tenzij er voor dit geval sprake is van een eigen bijdrage. Als je geen tot weinig eigen risico verbruikt hebt, kun je ervanuit gaan dat je een groot deel van de zorgkosten zelf zal moeten betalen.
Bekijk ook welke polis je hebt en of je te maken hebt met vrije zorgkeuze of gecontracteerde zorgverleners: als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, worden je kosten maar deels vergoed, óók als je eigen risico al op is.
Misschien ook interessant om te lezen >> Gucci Beauty Natural Finish Fluid Foundation
Ik kijk elk jaar even naar de zorg die ik op dat moment gebruik en naar wat ik het jaar erop nodig heb. Voor zover ik dat kan weten uiteraard… Als ik het de moeite waard vind, stap ik over.
Oja, je schrikt je soms rot van de kosten, ik heb me aangewend om altijd eerst in de voorwaarden van mijn polis naar de (eventuele) vergoeding te zoeken. Dan sta ik later niet voor akelige financiële verrassingen.