LED lampen zijn langzaam maar zeker de plaats van traditionele gloeilampen in aan het nemen. Dat hoeft ook niet echt te verbazen: het is een duurzame optie die nog heel wat andere voordelen heeft tegenover andere lichtbronnen. Maar wat is dat nu eigenlijk een LED lamp? Hoe werken ze en waarom zij ze beter dan de alternatieven? Dringend tijd om eens op onderzoek uit te gaan dus.
LED lampen: wat zijn dat nu eigenlijk?
LED is een technische term die staat voor Light Emitting Diode. LED is iets dat bij zijn oorsprong voornamelijk gebruikt werd in televisies en afstandsbedieningen. Het doel ervan was heel erg simpel: via infrarood jou in staat stellen om de televisie op afstand te bedienen. Al snel bleek echter dat deze technologie heel wat eigenschappen had die het een bruikbaar maakte in heel wat meer toepassingen. Onder meer gaat een LED ontzettend lang mee. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Welke kleur het licht heeft wordt bepaald door het exacte materiaal waaruit de LED is opgebouwd. Zo kun je wit licht krijgen door een fluorescente laag over een blauwe LED te plaatsen. Het is een techniek die lange tijd in de kinderschoenen is blijven staan, maar tegenwoordig al zo ver is dat LED lampen qua lichtproductie niet meer voor halogeenlampen onder moeten doen.
En de gloeilamp dan?
De aloude gloeilamp heeft een lange en rijke geschiedenis gehad maar heeft ook enkele markante nadelen. Zo is het een feit dat ze vrij snel stuk kunnen gaan en bovendien is ook de levensduur niet meer te vergelijken met de alternatieven. Zo bevat een LED lamp, in tegenstelling tot de gloeilamp, geen gloeidraad. Dat heeft niet alleen als effect dat je door LED lampen kopen een duurzamer product in handen hebt maar ook dat de lampen niet gevoelig zijn voor trillingen. De gloeidraad in de gloeilamp is dat immers wel. Wat betekent dat? Dat betekent dat bij veelvuldig gebruik, het in- en uitschakelen van de lamp dus, de draad zwakker wordt en de lamp sneller stuk zal gaan. Dat is dan ook al één reden om toch te opteren voor een LED lamp versus een gloeilamp: ze gaan gewoon langer mee.
De kostprijs
Een LED lamp heeft als voornaamste nadeel voor heel wat mensen dat ze een stuk duurder zijn dan de traditionele gloeilamp en zelfs dan de halogeenlampen. De reden hiervoor heeft eigenlijk alles te maken met het grootste nadeel van LED in vergelijking met de alternatieve technologieën: de afvoering van de warmte. Ook al worden LED lampen in geen geval even warm als halogeenlampen toch is het zo dat de LEDs zelf warm worden. Om te voorkomen dat dit een probleem zou worden moet die warmte afgevoerd worden. De manier waarop men dit doet is door koelvinnen in metaal te gebruiken. Deze koelvinnen in metaal zijn van groot belang voor de werking en de levensduur van de lamp en mag dus niet ontbreken. Zoals je vast al doorhad: dit metaal is jammer genoeg een duur product dat ook de prijs van de lampen doet stijgen.
Waarom je toch beter alles door LED lampen vervangt
Waarom zou je, ondanks de hogere kostprijs, toch kiezen voor LED lampen kopen? Waarom zou je ervoor kiezen om alle lampen in het huis door deze te vervangen zoals soms wordt aangeraden? Dat heeft alles te maken met de voordelen van LED lampjes.
1.Duurzaamheid
LED lampen zoals de LED lamp E27 hebben een ontzettend lange levensduur. Waar halogeenlampen en de traditionele gloeilampen met veel moeite aan 2000 uur brandtijd komen is dat bij LED lampen wel even anders. Gemiddeld gezien gaan deze vlotjes tussen de 30 000 en de 50 000 uur mee. Let wel: er zijn ook modellen op de markt die een hoger wattage bieden voor dat felle licht maar daardoor ook over kleinere koelvinnen beschikken. Deze modellen gaan zo’n 20 000 uur mee. Hoe dan ook is dit een gigantisch verschil dat een klein extra bedrag in de kostprijs ook meer dan waard is.
2.Het verbruik
Spaarlampen zijn al heel wat jaren in zwang omdat het nu eenmaal een feit is dat traditionele halogeenlampen veel te veel energie verbruiken in vergelijking met het licht dat ze leveren. Maar wist je dat LED lampen 10% minder energie verbruiken dan spaarlampen en zomaar eventjes 80-90% minder dan halogeenlampen. Dat betekent dat je al een enorm energievoordeel haalt uit het overschakelen op LED lampen met slechts enkele uren per dag. Combineer dit met de veel langere levensduur en je begrijpt al snel dat de iets hogere investering op lange termijn geld op zal brengen.
3.Het milieu
We zijn als mensheid tegenwoordig erg begaan met het milieu. Gelukkig dan ook dat LED lampen hier ook enkele streepjes voor hebben in vergelijking met de alternatieven. Zo zijn LED lampen perfect te recyclen. Dit komt bovenop het feit dat de levensduur al markant langer is. Het belangrijkste verschil echter? Dat is het feit dat het alternatief, spaarlampen, heel wat schadelijke stoffen bevatten die niet alleen lastig te recycleren zijn maar ook wel wat gevaar inhouden bij gebruik in en om het huis. Zeker in de buurt van kleine kinderen is het gebruik van spaarlampen eigenlijk niet aan te raden. Kiezen voor LED lampen is dan ook kiezen voor het milieu.
Het assortiment
Op zoek naar een LED lamp die dimbaar is? Dat is geen enkel probleem: het assortiment aan lampen die op de markt zijn is de laatste jaren als een komeet naar boven geschoten dankzij technologische innovatie. Dat betekent dat je vandaag de dag kunt kiezen welke kleur je bij voorkeur in huis hebt, welke lichtsterkte je voorkeur geniet en inderdaad ook voor een LED lamp dimbaar. Een vaak verkocht model is de LED lamp E27 die 40 lumen lichtsterkte biedt. Hoe dan ook komt het eigenlijk allemaal op hetzelfde principe neer: of je kiest voor een traditionele lamp die veel sneller uitgewerkt zal zijn en bovendien slechter is voor je energieverbruik of je kiest voor een LED lamp die gemakkelijk 10 keer zo lang meegaat en heel wat zal besparen op die energierekening.
*Dit is een gesponsord artikel
Wij hebben bijna overal in ons huis LED lampen
Tania onlangs geplaatst…Samples | Update # 2
Wij hebben volgens mij helemaal geen LED lampen, oeps… toch maar eens een keer na kijken
Manon onlangs geplaatst…Schwarzkopf Nature Moments – Shampoo & Conditioner