Nieuwe artikelen:

  • In The Mix | Betaalbare en populaire lichaamsverzorging

    In The Mix | Betaalbare en populaire lichaamsverzorging
  • Lush Sale Shoplog 2025

    Lush Sale Shoplog 2025
  • Wat is het verschil tussen basis- en aanvullende dekking?

    Wat is het verschil tussen basis- en aanvullende dekking?
  • Will i buy it?! Nieuwe beauty lanceringen #1

    Will i buy it?! Nieuwe beauty lanceringen #1
  • Ben jij ook klaar met die nare zweetplekken?

    Ben jij ook klaar met die nare zweetplekken?
  • Unboxing Lookfantastic Beauty Box Januari 2025

    Unboxing Lookfantastic Beauty Box Januari 2025
  • De geschiedenis van party fashion: van de jaren ’20 tot nu

    De geschiedenis van party fashion: van de jaren ’20 tot nu
  • Tip | Celenes by Sweden Cloudberry huidverzorging

    Tip | Celenes by Sweden Cloudberry huidverzorging
  • Beauty Empties december 2024

    Beauty Empties december 2024
  • Tip | DIY Gifts van Pineut.nl

    Tip | DIY Gifts van Pineut.nl

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor freelancers: bescherming voor jouw carrière

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor freelancers: bescherming voor jouw carrière

Vind je dat je in je huidige baan te weinig vrijheid hebt? Dan kun je op zoek gaan naar een andere baan, maar je kunt ook beginnen als freelancer. Het grote voordeel van freelancen is dat je zelf je eigen tijd indeelt. Voordat je begint, moet je alleen wel een aantal zaken regelen. Zo is het van belang om verzekeringen af te sluiten voor je bedrijf. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is hier een voorbeeld van. Deze verzekering is weliswaar niet verplicht, maar hij kan je wel helpen om je carrière te beschermen. In deze tekst leggen wij je uit hoe het zit. 

Uitkering bij arbeidsongeschiktheid

Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Daarom is de kans groot dat je voor verschillende klanten werkt. Raak je betrokken bij een ongeval of word je langdurig ziek? Dan kun jij je werk misschien niet meer uitvoeren. Waar je in loondienst ‘gewoon’ doorbetaald wordt, geldt dit niet als je zelfstandig ondernemer bent. Hierdoor kun je uiteindelijk in de problemen komen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt je om dit te voorkomen. Je verzekeraar keert je dan iedere maand geld uit als je door een ongeval, ziekte, burn-out of zwangerschap niet meer kunt werken.

Het kan voorkomen dat je slechts voor een deel arbeidsongeschikt raakt. Omdat je deels nog kunt werken, denk je misschien dat je geen recht hebt op een uitkering. Toch is dit vaak wel het geval, want de meeste verzekeraars keren ook geld uit bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Je krijgt dan alleen niet het volledige bedrag uitbetaald. Ben je 60 procent arbeidsongeschikt? Dan heb je recht op 60 procent van het verzekerde bedrag. Veel verzekeraars werken met een uitkeringsdrempel van 25 procent. Hierdoor heb je geen recht op een uitkering als je minder dan 25 procent arbeidsongeschikt bent.

Waar ben je precies voor verzekerd?

Wie nog niet eerder te maken heeft gehad met arbeidsongeschiktheid, weet waarschijnlijk niet precies wat hiermee bedoeld wordt. Daarom kunnen wij ons voorstellen dat je ook benieuwd bent naar de dekking van een AOV. Sommige freelancers denken dat verzekeraars alleen geld uitkeren bij lichamelijke klachten, maar dat is niet het geval. Ook arbeidsongeschiktheid door psychische klachten valt namelijk binnen de dekking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Bereken je premie

Zie je het nut van een arbeidsongeschiktheidsverzekering in? Dan wil je ongetwijfeld ook weten wat dit je per maand kost. Via de site van verzekeraars die deze verzekering aanbieden, bereken je makkelijk en snel je premie. Schrik niet, want een arbeidsongeschiktheidsverzekering is één van de duurste verzekeringen die je als freelancer af kunt sluiten. Dit brengt je misschien aan het twijfelen. Baseer je keuze alleen nooit op de prijs, want een AOV is zijn geld dubbel en dwars waard als je arbeidsongeschikt raakt. 

Hoe zit het met een WGA-verzekering?

Als jij je verdiept in arbeidsongeschiktheid, kom je mogelijk ook een WGA verzekering tegen. Dit lijkt veel op een AOV, maar toch hoef je hem als freelancer niet af te sluiten. Deze verzekering is namelijk bedoeld voor bedrijven met personeel in dienst. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor werknemers die in de werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomen. Zij moeten de eerste 10 jaar bijvoorbeeld verplicht een uitkering betalen aan werknemers in de WGA. Je beschermt de financiële risico’s hiervan met een WGA Eigenrisicodragersverzekering. Mocht je ooit overwegen om personeel in dienst te nemen, dan is het verstandig om ook een WGA-verzekering af te sluiten.

Lees ook: KAYA Sieraden Urban Chic collectie

Volg: