Door Nikita – Het was van de week prut weer, en dat is voor mij een goed excuus om lekker te kokkerellen. Vandaag ga ik lasagne maken! Zelf lasagne maken is ontzettend simpel, en buiten de lasagne saus even laten pruttelen (kan ook al een dag van te voren de lasagne saus maken) kost het niet eens veel tijd. Het recept dat ik gebruik voor de lasagne saus is een mooi basisrecept dat ook geschikt is voor gewoon een bordje pasta, je kan hem rijker maken met extra groente er doorheen of extra lang laten pruttelen voor een bolognesesaus.
Wat heb je allemaal nodig (dit recept is voor ongeveer 4 personen):
Ingrediënten Lasagna saus :
– Pond rundergehakt
– 2 grote of 3 kleine uien
– 2 blikken blokjes tomaten.
– 1/2 pak passata +/-
– 1 eetlepel witte bastersuiker
– Kruiden naar smaak (zelf heb ik het volgende peper, paprikapoeder, italiaanse kruiden, peterselie, knoflook en pul biber dit zijn pittige paprika flakes), maar je kan ook gewoon een zakje macaronimix kruiden gebruiken.
Ingrediënten Bechamelsaus:
– 75 gr boter
– 90 gr bloem
– 900 ml melk
– Nootmuskaat
– Peper en zout
Overige Ingrediënten:
– 2 bolletjes mozzarella
– Geraspte kaas
– Braadboter of olie
– Lasagnebladen
Stap 1:
Snij de uien fijn en bak ze goudbruin met wat braadboter, rul het gehakt hier doorheen met wat peper. Voeg de blikken tomaat in blokjes en de passata toe en roer alles goed door. De kruiden voeg ik er naar smaak aan toe, van de peterselie altijd wel minimaal 1.5 eetlepel, ben de Italiaanse kruiden ben ik ook scheutig. Begin met een halve eetlepel basterdsuiker, alles goed roeren en dan proeven, is het nog ietsje te zuur dan met theelepeltjes suiker toevoegen, dit is geheel naar eigen voorkeur. Laat de saus nu een uurtje pruttelen op laag vuur.
Stap 2:
Smelt de margarine in de pan, niet bruin laten worden. Voeg de bloem toe en roer goed door met een pollepel. Dit mengsel heet een roux en moet even garen, rauwe bloem verziekt de saus.De roux is klaar als hij een beetje wittig wordt en zanderig aanvoelt. Roer met een garde de koude melk er beetje bij beetje doorheen tot een gladde saus ontstaat en laat deze enkele minuten door pruttelen terwijl je blijft roeren het koken en indikken duurt wel even door de hoeveelheid, blijven roeren verbrandde saus is ontzettend vies. Voeg de nootmuskaat en peper en zout toe en voilá de saus is klaar.
Stap 3
Voordat we de lasagne gaan opbouwen snij ik beide bolletjes mozzarella in halve plakjes. Leg eerst lasagnebladen op de bodem van ingevette ovenschaal hierover lasagne saus, daarover bechamelsaus en dan de eerste bol mozzarella. Hierop gaat weer een laag lasagnebladen, lasagne saus, bechamelsaus en mozzarella. Dan de laatste laag lasagnebladen, lasagne saus, bechamelsaus. Zelf strooi ik nu wat geraspte kaas erover omdat ik dit korstje heerlijk vind.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de lasagne eerst 30 minuten op 180 graden, haal dan de folie er af en bak nog een kwartiertje. Als de lasagne klaar is laat ik hem nog 10-15 minuten in een dichte oven staan, zo wordt hij wat steviger/hechter. Eet smakelijk!
Liefs Nikita
Ohhhhhhhhhhhhhhhhh wat ziet dat er HEEEEERLIJK uit !!!
Ziet er heerlijk uit! Zelf maak ik lasagne altijd met andere kaas, maar misschien is mozzarella er ook wel lekker bij, dat denk ik eigenlijk wel.
Dit ziet er erg lekker uit! Nu heb ik honger.. xx
Oehh..Yummie lasagne :o! Ziet er heeeerlijk uit!!
X