Door Nikita – Ik denk dat iedereen wel Heksenkaas kent, maar met een prijskaartje van €2.94 per potje is dit misschien niet al te goedkoop. Eén budgetsupermarkt biedt ook een variant aan van Heksenkaas, deze is een stuk goedkoper met €1.79 per potje, maar als je net als ik verslaafd ben aan deze bijzondere dip/saus is één potje met meerdere mensen gewoon niet voldoende en dus ben ik opzoek gegaan naar een goedkopere optie!
Dus ik bedacht mij dat moet toch ook zelf te maken zijn en ja hoor ik vond online een recept, ik ben deze na gaan maken en heb het zo weggegooid. Deze Magische Kaas werd gemaakt met van die ronde potjes kruidenkaas en deze zijn qua smaak en structuur totaal anders, ik was dus niet tevreden omdat ik echt de originele variant wilde maken.
Na verschillende testen is het uiteindelijk dit recept geworden en deze zit er héél dichtbij. Dit is een groot recept, wil je ongeveer 1 bakje Magische kaas maken dan kun je alles door vier delen, aangezien dit voor ons toch te weinig is, heb ik simpelweg de volledige bakjes roomkaas gebruikt.
Wat heb je nodig :
– 200 gram roomkaas naturel van de Lidl
– 200 gram roomkaas met kruiden van de Lidl
– 20 gram peterselie
– 60 gram prei plus nog een klein stukje (lichtgroene deel, absoluut geen donkergroene prei gebruiken)
– 60 gram yoghurt
– 60 gram mayonaise
– peper
– knoflook
– poedersuiker
Stap 1:
Snij 60 gram prei in grove stukken en zet dit 2-3 minuten in kokend water, als je dit niet doet, wordt de smaak te scherp. Hierna spoel je het af met koud water en knijp je het overtollige water eruit en blend je het samen met de yoghurt en mayonaise tot een gepureerde massa.
Stap 2:
Neem een middelgrote schaal, doe hierin beide bakjes roomkaas, de fijn gesneden peterselie en de geblenderde prei saus. Begin eventueel met 15 gram peterselie, de ene keer is het wat sterker van smaak en je wilt niet dat de peterselie overheerst). Neem nog een stukje prei van ongeveer 2.5 cm breed en snij dit heel fijn en doe bij de rest van de producten, voeg de peper en knoflookpoeder toe en meng alles goed door.
Stap 3:
Nu begint het proeven, is het iets te zuur, roer dan een klein beetje poedersuiker erbij, een theelepeltje per keer. Heeft het nog niet genoeg kick, snij dan een klein beetje rauwe prei erbij. Ben je uitgeschoten met de suiker gebruik dan wat citroensap.
Heb je de juiste balans gevonden, laat het dan minimaal een uurtje in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen.
Smullen maar! De mayonaise, yoghurt, peper, knoflook en poedersuiker heb ik standaard in huis. De roomkaas, prei en peterselie hebben mij samen €2.30 gekost voor deze enorme bak aan Magische Kaas. Omgerekend kost het maximaal maar 25% in vergelijking met een kant en klaar bakje Ook bevat dit recept veel minder vet en calorieën en geen conserveermiddelen. Magische kaas is heerlijk bij de BBQ of gourmet met stokbrood of komkommer, maar ook lekker als dipsaus voor je vlees, patatjes of bij een bakje chips. Eet smakelijk!
Liefs Nikita
Wat een handig recept! Ik vind Heksenkaas zelf ook wel heel lekker, maar toch nog wel prijzig, daarnaast is het fijn om zelf te weten wat je precies erin stopt.
Nu mijn vriend het ook heerlijk vindt gaat er met kerst rustig 4 bakken doorheen zit je al snel tussen de €7.20 en €12 alleen aan heksenkaas, niet grappig.
Zelf hou ik ook van vers en weinig conservering.
Hmmm ziet er lekker uit!
Je moet best wel veel hebben, maar ziet er goed uit
lekker hoor 🙂